Алуминиево фолио присъства във всяка кухня. Ястията, приготвени в него, са

...
Алуминиево фолио присъства във всяка кухня. Ястията, приготвени в него, са
Коментари Харесай

Опасно ли е готвенето с алуминиево фолио

Алуминиево фолио присъства във всяка кухня. Ястията, приготвени в него, са по едно и също време сочни и меки, което се харесва на доста хора.

Замисляли ли сте се обаче дали този способ на подготвяне на храна е безопасен? Може ли да бъде рисково за здравето подобен вид готвене.

Лекарите дадоха безапелационен отговор на този въпрос.

Има ли заплаха?

Какво представлява фолиото, в което се пекат продуктите? Това е доста тъничък лист метал. Съдържа в състава си 92-99% чист алуминий.

Разбира се, алуминият не е живак, не олово и не кадмий, който може да се трансформира в „ бавен убиец “ на човек. Независимо от това, този метал е в положение да се натрупва в организма и да предизвиква разнообразни съществени и хронични болести.

По време на готвене във фолио във фурната, металните частици проникват в продуктите и влизат в тялото чрез храната. Съответно, колкото по-често хората ядат всякакви ястия, направени във фолио, толкоз повече алуминий натрупват вътре в тях. Металът се натрупва и се трансформира в повода за развиването на заболявания.

Колко алуминий влиза в храната?

Лекарите споделят, че дневната „ норма “ на алуминия, която не съставлява опасност за здравето, е 40 mg. При готвене във фурната в храната прониква средно към 400 mg. Точното количество частици, влизащи в храната, зависи от това какво се употребява при печенето. Сол, подправки, оцет, олио и даже елементарна майонеза – всичко това усилва размера на железни частици, преминаващи от фолиото към храната.

Въпреки това, освен готвенето във фолио може да бъде нездравословно. Дългосрочното предпазване на продуктите от алуминий също е рисково.

Колко нездравословен е този метал?

Лекарите и учените спорят какъв брой нездравословен е алуминият и какви са следствията от натрупването му в организма в продължение на десетилетия. За първи път въпросът за заплахите от готвенето и съхранението на храната във фолио се повдига през предишния век.

Последните изследвания в тази област безапелационно потвърждават, че потреблението на алуминиево фолио способства за появяването и развиването на: раздразнителност, депресивни положения, влошаване на мисловните процеси и паметта, патологични промени в белите дробове, онкологични болести, образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, метаболитни нарушавания, изключително фосфор и калций.

Установена е и директна връзка сред натрупването на алуминий в тялото и заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер.

Без подозрение, не би трябвало постоянно да ядете ястия, приготвени в алуминиево фолио. Също по този начин би трябвало да откажете да съхранявате разнообразни артикули в него.

Например, варено или пържено пиле, свинско месо, запечено със зеленчуци – тези храни няма да изгубят своята сочност и мекост, в случай че се съхраняват в емайлирани или стъклени тави с капаци. Що се отнася до директното подготвяне на ястия във фурни, алуминиевото фолио може да бъде изцяло сменено с форми от термоустойчиво стъкло или хартиени торбички за печене.

Тези материали по никакъв метод не въздействат на салдото на микроелементите в продуктите, а резултатът от приготвянето по никакъв метод не отстъпва на усета на ястията, получени в листа от фолио./zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР